Richard Schrader wint ‘Troon van het Noorden

Zondag 16 november streden de beste squashers van Fryslân. Groningen en Drenthe om de ‘Troon van het Noorden’. Voor dit invitatietoernooi in De Stadjershal (Groningen) werden alleen de 32 sterkste spelers van het Noorden uitgenodigd. Organisator Dick Dam noemde het een uniek moment, want: “Nog nooit kwamen  er zoveel spelers uit de Noordelijke top bijeen op één toernooi.”

Speciaal voor het toernooi creëerde kunstenares Carolijn Slottje uit 50 kapotte squashrackets een troon. En alleen de winnaar mocht daarop plaatsnemen. Die eer was aan Richard Schrader, die in de finale Jurriën Smeets met 3-1 had verslagen. Zetelend op z’n troon werd van de gekroonde winnaar een foto gemaakt. Zo kunnen zijn verslagen onderdanen, iedere keer als zij hun centrum betreden, eer bewijzen aan de squashkoning.

De ludieke insteek was voldoende om schrijvende en filmende pers voor het toernooi te interesseren. En ook daar was het Dick Dam om te doen. Volgens de organisator moet beter zichtbaar worden gemaakt hoe geweldig squash is. Het is zijn droom om over twee jaar, in het centrum van Groningen, een mobiele squashbaan neer te zetten. “En dan mag, net als vroeger op de kermis, het publiek -en dan met name de jeugd- de kampioen uitdagen voor een potje squash op de Grote Markt.