KPN Fries Open

Fryslân maakt zich op voor de 18de editie van de Open Friese Squash Kampioenschappen (Iepen Fryske Squash Kampioenskippen), die gehouden worden op zondag 15 september bij Centre Squash Drachten. Het KPN Fries Open is het grootste squash evenement van Noord-Nederland, behoort tot de grootste evenementen van Nederland en geldt als opmaat voor het squashseizoen van 2013-2014.

In Drachten wordt in acht verschillende categorieën gestreden om de hoogste eer. In de twee hoogste categorieën (dames/heren A) strijdt men voor het prijzengeld, de wisselbeker en de titel ‘Iepen Frysk Squash Kampioen 2013.’

In de Heren A wordt Fryslân vertegenwoordigd door Derk Kuiper uit Drachten. Hij neemt het op tegen topsquashers als Bart Ravelli en Piëdro Schweertman. International Ravelli komt uit voor het Nederlandse team. De Hoofddorper met Fries bloed draagt Fryslân een warm hart toe. In het internationale circuit verschijnt Ravelli regelmatig in pompeblêd-shirt. Zo heeft hij Fryslân uitgedragen in Koeweit, Jordanië en Japan. Huidig nummer 1 van Nederland Piëdro Schweertman staat altijd garant voor top squash, op wereld niveau weet Schweertman het elke top-40 speler bijzonder moeilijk te maken.

In de Dames A is Gretha Hofman uit Drachten titelverdedigster. Maar de drievoudig kampioene gaat het bijzonder moeilijk krijgen. Zij moet het opnemen tegen Lotte Brouwer en nationaal jeugdspeler Brenda Nieuwenhuis (Drachten). Hofman en Brouwer kennen elkaar. Tijdens het laatste NK werd Hofman in de 1/4 finale door Brouwer uitgeschakeld. In de finale moest ook Nieuwenhuis het hoofd buigen. Tijdens het Fries Open hopen beide Friezinnen zich te revancheren.

Het Fries Open wordt georganiseerd onder auspiciën van de Stichting Euregio Squash. Deze stichting organiseert – i.s.m. Squash Bond Nederland (SBN) – competities in Noord- en Oost-Nederland. In de organisatie van het Fries Open zijn zowel Euregio als SBN vertegenwoordigd. Met het 75-jarig jubileum van SBN krijgt het Fries Open een extra feestelijk tintje. Ook heeft Squash zich bij de laatste 3 sporten voor een plekje bij de Olympische spelen weten te scharen wat ook in september bekend zal worden gemaakt.

Als haar agenda het toelaat, wordt het Fries Open afgesloten met het Frysk folksliet, live gezongen door Iris Kroes (winnares The Voice of Holland).
FriesOpen