Euregio competitie nog even in de wacht

Er mag weer worden gesquasht, maar helaas nog geen Euregio Squash competitie

Een nieuw jaar is aangebroken, een nieuw kabinet geïnstalleerd, met wellicht nieuwe ideeën, maar in ieder geval nieuwe gezichten en een nieuwe fase voor de pandemie waarmee we al zo lang te kampen hebben. Een ieder zal dan ook vol spanning de persconferentie van vrijdag 14 januari hebben gevolgd.

De nieuwe minister van Volksgezondheid had goed nieuws. Van Ernst Kuipers mogen we weer squashen. Dat betekent dat iedereen weer een baantje mag reserveren en alle groepslessen, jeugdtrainingen en individuele trainingen mogen worden hervat. Dat geldt tevens voor interne competities als de squashladder, de toss en instuif-avonden. Daarentegen staan externe competities -zoals Euregio- nog even in de wacht. Zodra externe competities zijn toegestaan, roostert en publiceert Euregio een nieuwe wedstrijdplanning. We houden jullie op de hoogte.

Squash in het kort:

 • Iedereen mag squashen. Geen leeftijdsbeperking
 • Geen verplichte openings-/sluitingstijden voor centra
 • Single- en dubbel squash mogelijk
 • Losse baanverhuur toegestaan
 • Alle groepstrainingen mogelijk
 • Horeca gesloten (wel afhaal)
 • QR-code verplicht (18+)
 • QR-code niet verplicht voor personeel en vrijwilligers
 • Buiten de baan mondkapje verplicht
 • Kleedkamers/douches open
 • 1,5 meter regel, maar niet op de baan
 • Geen externe squash competitie

Sport als essentiële sector

Maar er is meer nieuws. De Squash Bond heeft namelijk -samen met o.a. NOC•NSF en andere sportbonden- een petitie aangeboden aan de nieuwe minister van sport Conny Helder: ‘Erken de sport, sport is essentieel.’

Eerder ontstond er een maatschappelijke discussie of de sport – evenals voedingswinkels, zorg en politie – tot een essentiële sector behoort. Veel artsen, virologen en verschillende politici zijn van mening dat sport een middel is in de strijd tegen Corona. Het heeft er toe geleid dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen, waarin onderzocht gaat worden of sport essentieel is voor de maatschappelijke gezondheid.

Wìj zien de uitkomst van dat onderzoek vol vertrouwen tegemoet. Ook omdat Kuipers tijdens de lockdown, in zijn vorige functie als hoofd van het Erasmus ziekenhuis, de sportschool voor zorgpersoneel open hield. Met een erkenning van sport als essentiële sector, wordt squash in de toekomst gevrijwaard van een eventuele volgende lock down. Dat is mooi, maar laten we vooral hopen dat het niet nog een keer zover komt.

Trainen, lachen, spelen, volle tribunes, prachtige wedstrijden, zweten, juichen, een biertje, slap ouwehoeren… Iedereen snakt naar een leven zonder Corona beperkingen. Als het zover is, is Euregio er klaar voor!